vitás helyzetek gyermekeddel

Hogyan működjünk jól együtt gyermekünkkel?

Kisgyerek témák

Szülőként az egyik végső célunk nem az, hogy megnyerjünk egy harcot, hanem az, hogy elnyerjük gyermekünk szeretetét és tiszteletét egy életre. Ezért a legjobb, ha először elismered a totó vágyát, másodszor pedig megpróbálod megtalálni a módját, hogy mindketten nyerhessenek… még akkor is, ha nem értesz vele egyet! Világszerte az emberek kemény alkudozással kötik meg a megállapodásokat… és a kisgyermekek szeretnek tárgyalni.

Gyorsan megtanulják az alkutaktikákat, mint a koldulás (Kérlek? P-l-e-a-s-e!!!), a túlzás (Soha nem engedted!), a duzzogó tiltakozás (Nem vagy igazságos!) és a következetlenség észrevétele (De hagytad, hogy megtegye!). Valószínűleg a totód ezeket a meggyőzési eszközöket fogja használni rajtad – minden egyes nap –, miközben kompromisszumra próbál rávenni! Legtöbben 50-50 közötti kompromisszumot tartunk tisztességesnek: fele neked, fele nekem. De a kisgyermekek nem így látják a dolgokat.

Az ő elképzelésük a tisztességes kompromisszumról 90-10 körül mozog (egy picit kapsz abból, amit akarsz, ő pedig megkapja a 90 százalékot!). Ennek az az oka, hogy a kisgyermekek annyira arra összpontosítanak, amit nem kapnak meg, primitív kis elméjüknek gondja van a megosztással… és eléggé igényesnek tűnnek. A legjobb szülők jók abban, hogy kitalálják a Win-Win kompromisszumokat – ahol az ember jól érzi magát, ha sok mindent megkap, amit akar… és te is megkapsz valamit abból, amit akarsz. Ez az egyszerű megközelítés három lépésre vezethető vissza:

Együttműködés és kompromisszum: Tippek a kisgyermekek fegyelmezéséhez

Kapcsolódjon tisztelettel: Használja a Fast Food Rule és a Toddler-ese szabályait, hogy tudatja gyermekével, hogy teljesen megérti – és törődik vele –, hogy mennyire akarja ezt a dolgot!

Ajánljon fel egy „rossz” kompromisszumot: Először kínáljon „rossz üzletet” (csak egy picit kap meg abból, amit akar). Az ön totja azonnal elutasítja. Emiatt kemény tárgyalópartnernek érzi magát.

Ajánljon 90-10-es kompromisszumot: Ha visszautasítja, „vonakodva” engedje fel magát. (Kicsit dörzsölje fel, hogy úgy érezze, nagyon kemény alkut hajt végre! Ezután „boldogtalanul” tegyen egy ajánlatot, amely a legtöbbet adja neki. akar… megkapja a 90 százalékot, de – az utolsó pillanatban – megköveteli tőle, hogy kompromisszumot kössön… egy kicsit.
Íme egy példa. Képzeld el, hogy azt akarod, hogy a fiad, Sam, megenne 10 borsót, de ő megtagadja, helyette a kedvenc kekszet kéri:

Kapcsolódj tisztelettel: „Sammy azt mondja: „Nem, nem!, nincs borsó!” Sammy azt mondja: „Nem borsót.” Sammy kekszet akar!”
Tegyen egy rossz ajánlatot: Távolítson el két borsót, de tartson nyolcat előtte, és mondja: „Rendben, oké. Te nyertél! Ehet kekszet, de előbb meg kell enni ennyi borsót, jó? Gyerünk… gyorsan… edd meg őket!” Természetesen Sammy valószínűleg azt fogja mondani: „Nem!”
Adj 90 százalékot, és úgy tűnsz, legyőzött: duzzogj, és ints a kezeddel, mintha azt jeleznéd, hogy feladom! Aztán nyöszörgő hangon mondd: „Oké, Sammy nyer! Soha nem nyerek! Százszor nyersz! Azt mondod: „Nem borsó!” Oké! Itt vannak a kekszeid…” De épp akkor, amikor odaadod neki a kekszet, vedd vissza őket, üsd meg magad a homlokon, és mondd: „Aha! Hülye anyuka! Elfelejtettem. Először csak egy pici bababorsót kell megenned… aztán megkapod ezt az egész, nagy csokor kekszet.

Ha Sammy egyáltalán nem hajlandó borsót enni, őszintén ismerje el, hogy mit akar, de aztán hagyja, hogy elhagyja az asztalt. Ő nyert, mert nem ette a borsót, te pedig azért, mert elment… a keksz nélkül. Szüntesse meg a tárgyalásokat, hogy megmentse arcát, és segítse neki belátni, hogy a makacsság nem fogja elérni, amit akar. Távozás közben (vagy amikor tiltakozásul sír) mondd: „Azt mondod, nem borsó! Még egyet sem! Ez szomorúvá teszi anyut, de oké, te nyersz. Szóval most nincs kekszet, és menj játszani. Kicsit utánanézek. Viszlát.”

Gyorsítsa fel gyermeke tanulását azáltal, hogy további lehetőségeket kínál a kompromisszumra. Például kínáljon borsót néhány napot egymás után, akár ebéd közben is. A legtöbb gyerek hamarosan elfogadja a 90-10 arányú üzletet, és örömmel látja majd, hogy a küzdelmek egyre könnyebbek lesznek, ahogy a baba szeretni kezd „nyernyező” üzleteket kötni veled.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük