gyermekversek

A gyermekversek és a játék szerepe az óvodások fejlesztésében

Baba témák

A gyermekversek és az önfeledt játékok elengedhetetlen szerepet töltenek be a gyermekek fejlesztésében. Játszani kell, gyermekverseket, mondókákat tanulni szintén. A játék nemcsak gyermekként, hanem felnőtt korban is szükséges ahhoz, hogy ki tudjunk szakadni a hétköznapi gondok ördögivé váló köréből.

Arról nem is beszélve, hogy a gyermekeinkkel együtt eltöltött minőségi idő, amit játékkal, verseléssel teszünk még izgalmasabbá hozzátartozik az életünkhöz. A játék által ugyanis kicsi és nagy egyaránt tanul, fejlődik, megéli az érzelmek széles skáláját. A gyermekkorunk legszebb emlékei is ezekhez a közös pillanatokhoz köthetőek.

 

A gyermekversek és a játékok szerepe az óvodások életében

A kicsiknek gyermekversek és játékok sokaságára van szüksége ahhoz, hogy minél több inger érje őket. Ezek az ingerek pozitív hatást gyakorolnak a testi-lelki-szellemi fejlődésükre. Hiányukban zavart szenved a képességek és készségek fejlődése – amit természetesen egyetlen szülő sem szeretne.

 

A játék és a verselés semmi mással nem pótolható a gyerekek életében Hogy mi-mindent adnak a gyermekversek és a játékok a gyerekeknek?

 

  • egyszerre szolgálják a gyerekek testi – lelki fejlődését
  • a versek, játékos mondókák, elősegíti a mozgás fejlődését, a motoros funkciók koordinálását
  • támogatják az érzelmi, értelmi, szociális és akarati fejlődést
  • általuk egyszerűen nyomon követhető a személyiség fejlődése
  • csökkentik a feszültséget és a szorongást
  • örömet okoznak, erős érzelmi töltés adnak
  • fejlesztik a képzeletet és a gondolkodást,
  • javítják a gyerekek közötti kapcsolatteremtő képességet, támogatják a szociális készségek kialakulását
  • megmutatják és megtanítják a közösségi magatartás formáit

A gyermekversek a játéktevékenység részeként is bevethetőek

A játék olyan érdek nélkül végzett tevékenység amely során a gyerekek megvalósíthatják a vágyaikat, átélhetik a felnőttek számára természetes, de az ő számukra még megvalósíthatatlan cselekvéseket. A játék által szereznek ismereteket, használhatják a kreativitásukat és a képzeletüket.

 

A játék tárgya és témája bármi lehet – a gyermekversek, játékos mondókák, sorolók személyiségfejlesztő hatása határtalan. Közös ismertetőjegyük, hogy látható módon örömet szereznek a gyerekeknek, hiszen abban felszabadultan vesznek részt. Hogy éppen mi jelent örömforrást az a gyerekek fejlődésével arányosan változik: 1-2 éves korban még a testrészek megismerésére irányuló versek gyakorlása, 2-3 éveseknél már a ritmikus beszéd jelent pozitív élményt. 3-4 éves korban a közös mondókázás, 5-6 évesen a gyermekversek fantáziadús világa jelent megnyugvást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük