meglepő tények a szoptatással kapcsolatosan

19 Meglepő tény a szoptatással kapcsolatosan

Anyuka témák

Megvan az oka annak, hogy az anyatejet „folyékony aranynak” nevezzük – ez egy hihetetlen anyag, amely táplálja, alkalmazkodik a baba szükségleteihez, és megvéd a betegségektől is. Íme néhány szoptatási tény, amelyek egészen meglepőek!

Anyuka blog

Tények a szoptatási arányról

 1. A CDC szerint az Egyesült Államokban az édesanyák több mint 80%-a szoptat.
 2. Az AAP kizárólag a szoptatást javasolja élete első hat hónapjában, de az anyukáknak csak 25%-a teljesíti ezt a célt.
 3. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szoptatás folytatását javasolja 2 éves korig. Sok kultúrában a gyerekek 4 éves korukig szoptatnak!
 4. A csecsemők 57,6%-a hat hónapos korára anyatej és tápszer kombinációjával táplálkozik.
 5. A fekete szülők szembesülnek a legnagyobb szoptatási kihívásokkal – mindössze 64%-uk kezdi el a szoptatást, és a legtöbben 6,5 hét után hagyják abba. Miért ilyen korán? A fekete anyák általában korábban mennek vissza dolgozni a születés után, kevesebb információt kapnak a szoptatásról az egészségügyi szolgáltatóktól, és kevésbé férnek hozzá a szakmai támogatáshoz, például a szoptatási tanácsadókhoz. (További információ a szoptatásban tapasztalható faji különbségekről.)
 6. Svédországban az egyik legmagasabb a szoptatási arány, 98%! Ez részben a világ legbőkezűbb szülői szabadságpolitikájának köszönhető.
 7. 2018-ban végre legálissá vált a nyilvános szoptatás mind az ötven államban az USA-ban!

 

Baba-mama blog

Tények az anyatejről

 1. A születés utáni első napokban a mellek kolosztrumot termelnek: tápanyagokban gazdag tej, tele kalciummal, fehérjékkel, ásványi anyagokkal és antitestekkel, amelyekre a babáknak életük első napjaiban szükségük van.
 2. Az anyatej elképesztően alkalmazkodó! Ha Ön vagy csecsemője beteg, az anyatejben lévő antitestek és fehérvérsejtek száma megnő a fertőzések leküzdése érdekében. Beszélj a menőről!
 3. Yawnnnn…..Az anyatej álmossá teszi a babákat! A nap vége felé az anyatej több szerotonint tartalmaz – egy olyan hormont, amely segíti a babák alvását.
 4. Egyél sok fokhagymát egy nap, és úgy érzed, érezni fogod az illatát a tejedben? Az étrend megváltoztathatja az anyatej illatát és ízét – ami segít megismertetni a babát az ízekkel.

Tények a szoptató szülőkről

 1. A szoptatás rengeteg kalóriát éget el – napi 400 és 600 között –, nem csoda, hogy annyira éhes vagy!
 2. A szoptatás boldoggá teszi az agyadat! Szoptatás közben az agyad prolaktint és oxitocint (a „jó érzés” hormonokat) szabadít fel, amelyek segítik a babához való kötődést.
 3. Azoknál a szülőknél, akik sikeresen szoptatnak, kisebb valószínűséggel diagnosztizálják a szülés utáni depressziót… talán a sok jó közérzet miatti hormon miatt!
 4. Egy másik egészséges előny: A szoptató emberek kisebb valószínűséggel kapnak mellrákot.

 

Tények a szoptatott babákról

 1. Egy újszülött csak az arcától 8-15 centire lévő fókuszban lévő dolgokat látja tisztán, vagyis lát téged szoptatás közben. Beszélj a kötődésről!
 2. A csecsemőknek jól fejlett szaglásuk van, és ismerik a mamájuk sajátos anyatej illatát. Ezért fordítja feléd a fejét, ha éhes.
 3. Számos tanulmány kimutatta, hogy a szoptatott babák kisebb valószínűséggel kapnak fül-, légúti- és gyomor-bélrendszeri fertőzéseket.
 4. Amikor a baba növekedési rohamon megy keresztül, gyakrabban akar majd szoptatni – a melleid a zsírtartalom növelésével veszik a célzást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük