mit kell tenni a lázas kisbabával

Lázas kisbaba – mit kell tudnod szülőként

Baba témák

A láz senkinek nem szórakoztató… és ha babáról van szó, a láz nagyon megizzaszthatja anyát és apát. Bár a láz súlyos lehet, ez is a felnövés normális része. Szerencsére néhány egyszerű, lázzal kapcsolatos tény segíthet kitalálni, hogy aggódnia kell-e a baba hőmérséklete miatt… vagy megnyugodhat-e.

A láz jelei csecsemőknél

Ahogy a szülők tapasztalatokat szereznek, gyakran csak tapogatják a babát, hogy megmondják, meleg van-e. Természetesen a babák is felforrósodnak és izzadnak, ha meleg szobában voltak, vagy túlöltözöttek. De a legtöbb csecsemőnek, aki melegnek érzi magát – de nincs láza – normális hőmérséklete van.

A digitális hőmérő „kötelező” a baba elsősegély-készletében. A digitális hőmérők általában műanyag, rugalmas szondával rendelkeznek, amelynek a hegyén hőmérséklet-érzékelő, a másik végén pedig egy könnyen leolvasható digitális kijelző található.

3 hónaposnál fiatalabb csecsemők számára: A legmegbízhatóbb leolvasást digitális hőmérővel érheti el a végbél hőmérsékletének mérésére. Hívja orvosát, ha csecsemője 3 hónaposnál fiatalabb, és hőmérséklete 38 Celsius foknál magasabb.

3 hónapos és 6 hónapos kor közötti csecsemők számára: Még mindig a digitális végbélhőmérő a legjobb választás. Temporális artériás hőmérő (más néven homlokhőmérő) is használható.

6 hónapos és 4 éves kor közötti gyerekeknek: Digitális hőmérővel mérheti meg a végbél hőmérsékletét. Használhat dobhőmérőt (fül) vagy digitális hőmérőt a hónalj (hónalj) hőmérsékletének mérésére, de ezek kevésbé pontosak.

Mi számít magas láznak?

Tudni fogod, hogy csecsemője lázas, amikor a végbélhőmérséklete 100,4-re vagy magasabbra (38 Celsius-fokra) emelkedik.

Minden 3 hónaposnál fiatalabb babát, akinek végbélhőmérséklete 100,4 vagy magasabb, mindig, mindig, mindig orvosnak kell ellenőriznie. És minden olyan gyermeket, akinek 104 fok feletti láza van, ki kell értékelni – tehát ha ezt a számot látja, ne várja meg, hogy felhívja orvosát!

Mi okoz lázat egy babában?

Leggyakrabban a lázat fertőzés okozza. Amikor csecsemője vagy kisgyermeke fertőzést szenved, a testhőmérséklete megemelkedik, ahogy az immunrendszere felveszi a harcot a betegséggel (hé, a baktériumok és vírusok elleni küzdelem valóban izzadságot okozhat!).

A vakcinák rövid lázat is okozhatnak, ami normális reakció, amely azt jelzi, hogy a baba immunrendszere fontos antitesteket termel a betegségek megelőzésére.

Gyermeke testhőmérséklete 104 Fahrenheit (40 Celsius fok) fölé emelkedhet túlmelegedés következtében, például ha forró autóban van. Ez egy vészhelyzet, amikor a babát a lehető leghamarabb le kell hűteni, és orvoshoz kell fordulni.

A székrekedés okozhat lázat a babáknál?

Bár lehetséges, hogy a baba lázas és székrekedéses is lehet, maga a székrekedés nem okoz lázat. Ha a kicsi székrekedésben szenved és lázas, feltétlenül hívja fel orvosát – lehetséges, hogy mindkettő mögött egészségügyi probléma áll.

 

A fogzás lázat okoz a babáknál?

Az az elképzelés, hogy a fogzás lázat okoz a csecsemőknél, nagyrészt mítosz. Kutatások kimutatták, hogy a fogzás nem betegíti meg a csecsemőket. Ha fogzó babája lázas, hívja orvosát, hogy kizárja a fertőzést.

Mi a legjobb teendő, ha a baba lázas?

A láz miatt a kisgyermekek nyűgösek, letargikusak és annyira izzadhatnak, hogy kiszáradnak (sötétsárga pisi és száraz, ragacsos nyelv). Ezért jó, ha sok folyadékot és gyógyszert kínálunk a láz csökkentésére.

Az egyik jel, amitől a gyermekorvosok a legboldogabbak, az, ha a baba játszani szeretne egy kicsit… még akkor is, ha lázas. A testhőmérséklet akár egy fokkal csökkenése is hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezzék magukat.

 

Házi gyógymódok csecsemők lázára:

Semmit sem kell tennie a láz kezelésére, ha a baba iszik és megfelelően nedvesíti a pelenkát. Ha elégedettnek tűnnek, és nincs kellemetlen érzés, nincs szükség gyógyszeres kezelésre. Néhány dolgot azonban megtehet, hogy kényelmesebbé tegye őket:

 

Tartsa hidegen a babát. Öltöztesd bő ruhába babádat. Ne takarja be őket takaróba vagy több réteg ruhába – túlöltöztetve a lázat megemelheti, vagy megakadályozhatja, hogy leszálljon. Ha a baba keze és lába hideg, az ibuprofén vagy az acetaminofen sokat segíthet. Használjon könnyű pizsamát és pólyát, és ügyeljen arra, hogy a szobában ne legyen túl meleg. Kapcsolja be a ventilátort, ha a szoba melegnek vagy fülledtnek érzi magát.

Próbálja ki a fürdőt. Ügyeljen arra, hogy egy kicsit meleg legyen… ha túl hideg, az túl sokkoló lesz a baba számára. (A test fürdés közbeni lehűlése leginkább a víz elpárolgása miatt következik be a baba testéről.) Az is segít, ha lázcsillapító gyógyszerek beadása után fürdet.

Beszéljen orvosával a gyógyszeres kezelésről. Ha gyermeke 3 hónaposnál fiatalabb, ne adjon neki gyógyszereket anélkül, hogy beszélne orvosával

Láz csecsemőknél: mikor kell aggódni

A láz önmagában nem feltétlenül aggályos, de bizonyos egyéb tünetekkel együtt érdemes felhívni orvosát tanácsért, vagy elmenni a sürgősségi osztályra. Ezek a következők lehetnek:

Álmosabb, kedvetlenebb, nem éber vagy nem érdeklődik a játék iránt… még akkor is, ha lemegy a láz

Nyűgösebb, ingerlékenyebb, nem érdekli a játék… még akkor sem, ha lemegy a láz

Súlyos torok- vagy fülfájdalom

Bizonyos immunrendszeri állapotai vannak, például rák, vagy szteroid gyógyszereket szed

Szájszárazság, nincs könny, és kevesebb a nedves pelenka, mint általában

3 hónaposnál fiatalabb és 100,4 fok feletti a hőmérséklete

Bármely életkorban 104 fok feletti láza van

Rohamot kapott

Úgy tűnik, hogy fejfájása, nyakmerevsége, kiütése, folyamatos hányása vagy hasmenése van

24 óránál tovább tartó láz, ha gyermeke 2 évesnél fiatalabb

Láz, amely több mint 72 órán át vagy három napig tart, ha gyermeke 2 éves vagy idősebb

A láz borzasztó lehet, ezért ne habozzon felhívni orvosát kérdéseivel. Mindig jobb a biztonságban lenni, amikor babája egészségéről van szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük