pelenka kiütések

Pelenka kiütések – Minden amit tudnod kell róla

Baba témák

Nekünk, felnőtteknek az élet két kellemetlen elkerülhetetlensége a halál és az adók. De a csecsemők (és szüleik) számára ezek az elkerülhetetlenek a kaki… és a pelenkakiütések.

A pelenkakiütés miatt nem lehet rosszul érezni magát (oké, a baba nem ért egyet ezzel kapcsolatban), de elég gyakoriak, ha figyelembe vesszük azt az irritációt, amelyet akkor okozhat, ha néhány percig pisivel vagy savas babaürülékkel nedves pelenkában ülünk. Szerencsére van néhány egyszerű dolog, amit megtehet a pelenkakiütések kezelésére… és még azelőtt meg is állíthatja őket, mielőtt bekövetkeznének.

Mi okozza a pelenkakiütéseket?

Ez nem túl nagy rejtély: a pisi és a kaki irritálja a baba érzékeny testrészeit. A babakaka meglehetősen savas (főleg az első hetekben), és a túl sokáig ülő pisi ammóniává válik, ami szintén nagyon irritáló. Nem meglepő, hogy a hasmenés gyakori bűnös a gyors és dühös kiütések kialakulásában.

Baba-mama blog

Egyéb lehetséges pelenkakiütést kiváltó tényezők:

-diéta (savas ételek – például narancs, eper és paradicsom – irritálóvá tehetik a kakit)
– dörzsölés (a túl szoros pelenka vagy ruha dörzsölheti és kiütéseket okozhat)
– vegyszerre való érzékenység (a mosószertől a törlőkendőn át a pelenkáig)
– A pelenkakiütés kevésbé gyakori okai a bakteriális, gombás és élesztőfertőzések. A baktériumok és a gombák szeretik a nedves dzsungelt… és ettől a baba betöltött pelenkája a hátborzongató kúszónövények paradicsoma! Az élesztő „jó” baktériumok hiányában fejlődik, és gyakran akkor jelenik meg, amikor egy csecsemő vagy szoptató szülő antibiotikumot szed, amelyek elpusztítják a védőbaktériumokat, lehetővé téve az élesztő virágzását.

Mindez azt jelenti, hogy éles szemű nyomozóvá kell válnod, hogy kitaláld a nyomokat!

Terhesség

Hogyan néz ki a normál pelenkakiütés?

A pelenkakiütések vörösnek és dühösnek tűnnek! Általában élénk rózsaszín vagy vörös foltokként jelennek meg a nemi szerveken, a fenéken, a combon vagy a hason. Fényesnek tűnhetnek, vagy kicsi, vörös dudorok és enyhén hámló bőrük van… kissé fájdalmasak és irritáltak… és kissé kényelmetlenek.

Ahogy gondolnád, van néhány figyelmeztető jelzés, amelyek elhárítanak, ha a kerti fajta kiütése négyes riasztásos tűzvé válik. Ha nyílt sebeket, gennyes hólyagokat vagy sárga kéregeket lát a pelenkakiütésben, csecsemőjének vényköteles gyógyszerre lehet szüksége. Hívja gyermekorvosát, ha a kiütések folyamatosan súlyosbodnak, nagyon fájdalmasak vagy lázzal járnak.

Hogyan kell kezelni a pelenkakiütést:

Finoman tisztítsa meg és szárítsa meg a területet, majd vigye fel a vény nélkül kapható pelenkákrémet a kiütésekre. Ezek a krémek gátat képeznek a nedves pelenka és a baba bőre között. Egyesek vazelin alapú és zsírosak, míg mások cink-oxid alapúak és pasztaszerűek. Kísérletezzen, hogy megtudja, mi áll a legjobban a baba számára. Nem kell lemosni a krémet a pelenkacsere között (hacsak nem kakilt). Csak rákenjük a krémet, ha szükséges.
Használhat aloe-t is, amely antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Tisztítsa meg a levelet alkohollal, és nyomja ki a gél egy részét a felhordáshoz. Szuper tüzes kiütés esetén szükség lehet egy kis kortizonra (keresse az 1% kortizont tartalmazó tápszereket), hogy csillapítsa a gyulladást.

Van egy régi orvosi mondás, amely szerint „ha száraz, nedvesítsük meg, és ha nedves, szárítsuk meg”, ami végül igaz, amikor a pelenkakiütésekről van szó. Mivel a súrlódás kiütést okozhat, segíthet a nedvességgát helyreállítása krémmel vagy géllel (a fent leírtak szerint). A másik oldalon a túl sok nedvesség kiütést okozhat, ezért ha ez a helyzet, szórhatunk rá egy kis kukoricakeményítőt, hogy kiszárítsuk a területet. Ez jobb alternatíva a babaporokhoz, amelyek belélegezve veszélyesek lehetnek. Ami még rosszabb, a talkum alapú babaporokat bizonyos rákbetegségekkel hozták összefüggésbe.

Hogyan lehet megelőzni a pelenkakiütést

Nehéz az esetek 100%-ában megakadályozni a pelenkakiütéseket, de csökkentheti azok előfordulásának valószínűségét a következő lépésekkel:
– A baba pelenkáját gyakran cserélje – két-három óránként, és amikor azt észleli, hogy székletürítés történt.

– Használja a lehető legjobban nedvszívó pelenkát, amellyel elvezetheti a nedvességet a baba bőréről, különösen éjszaka. Ha textilpelenkát használ, vegye fontolóra átmenetileg eldobható pelenkára váltást, amíg a kiütés el nem múlik.

– Válasszon alkohol- és illatanyagmentes babatörlőket, vagy próbáljon meg meleg vízzel megnedvesített törlőkendőt használni, hogy megtisztítsa a baba érzékeny bőrét pelenkacsere során. Ha a pelenkakiütés fáj, az érintkezés elkerülése érdekében szórófejes palackkal vigyen fel vizet.

– Vigyen fel vastag réteg védőkrémet a kiütésekre hajlamos területekre megelőző intézkedésként. Használjon cink-oxidot és/vagy vazelint tartalmazó krémet.

– Hagyja a baba pelenkájának területét levegőn megszáradni, mielőtt új pelenkát vesz fel.

– Építs be egy kis pelenkamentes időt minden napba. Például a hasi idő lehet a meztelenség ideje – csak feküdjön le egy mosható takarót baleset esetén. Minél több időt tud adni babájának pelenka nélkül, annál jobb a kiütések megelőzése.

– Tartsa tisztán a területet napi fürdéssel, gyengéd, illatmentes tisztítóval.

– Ügyeljen arra, hogy a pelenkák és egyenruhák ne legyenek túl szorosak, hogy ne sérüljön meg. Esetleg próbáld meg méretezni.

– Ügyeljen arra, hogy a különböző szilárd ételek hogyan befolyásolják a baba kiütéseit. Kerülje el azokat az ételeket, amelyeknek úgy tűnik súlyosbítja a kiütéseket.

– Pelenkázás után alaposan dörzsölje meg a kezét, hogy elkerülje a baktériumok terjedését.

Mi a helyzet a textilpelenkákkal?

Nos, ez nem kérdés: a papírpelenkák nem hasznosíthatók újra, de a ruha igen… így kap 1 pontot a ruha alternatíváért. Környezetvédelmi szempontból nem halmozódnak fel a városi hulladéklerakókban. Másrészt sokkal több vízforrást használnak fel, pelenkaszervizeket szállítanak oda-vissza, és nagyobb lehet a higiéniai probléma (miközben a legtöbb pelenkacsere csak bepipis, a kaki pelenka tárolása gondot okozhat, és az orvosok úgy vélik, hogy nagyobb valószínűséggel szivárognak, és pelenkakiütést okoznak).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük