tölts több időt kisbabáddal

15 tipp, hogy több időt tölts kisbabáddal

Anyuka témák

Azt mondják, a napok hosszúak, de az évek rövidek. Gyakran elmulasztják megemlíteni, hogy az első év az abszolút legrövidebb! Egy újszülött hazahozatala az egyik legizgalmasabb és legfélelmetesebb dolog, amit valaha is teszel, de a kérdőjel és a hosszú éjszakák ellenére is nagyon sok szép kötődést lehet kialakítani a babával, amíg még baba.

 

A túlterhelt szülők gyakran megszokják, hogy görgetik a közösségi médiát, hogy elkerüljék a mindennapi élet nyomását, vagy bűntudatból vagy kötelezettségeikből többletfeladatokat és felelősségeket hárítsanak rájuk. Ezt a drága időt a babáinkkal pazaroljuk, amikor ezt tesszük. Egyes szokásainkat nehéz lehet megtörni, de még csak egy lövést kaptál kicsinyed kicsi éveiben, így a mai nap remek alkalom arra, hogy új szokások kialakításán dolgozz, amelyek kötődést és közelséget ápolnak ebben a különleges időszakban.

 

Íme 15 egyszerű módja annak, hogy jobban jelen legyél babáddal. Egyiket sem fogod megbánni!

 

Tedd le a telefont. Néha fontos ügyeket kell intézni, de általában a telefonunkra koncentrálunk a babánk helyett unalomból, kimerültségből vagy megszokásból. Hagyja otthon vagy egy másik szobában, fényképezzen valódi fényképezőgéppel, és viseljen órát, hogy jelezze az időt!

 

Foglaljon le egy órát. Keressen egy jóga-, zene- vagy más baba-és én-órát, és jelentkezzen minél hamarabb. Az új környezetben való közös tanulás és játék lehetővé teszi, hogy valóban beleéljen a pillanatba, és megerősítse a kapcsolatot a babával.

 

Menj a szabadba. Akár sétálsz a környéken, akár egy piknik ebédet rendezel be a saját udvarodban, a friss levegő és a napsütés mindkettőtöknek jót tesz. Nézze meg az elhaladó autókat, fedezze fel a textúrákat (fakéreg, fűszálak), és csak koncentráljon erre a békés pillanatra a kicsivel.

 

„Elsötétítés” ideje a babának. Nem számít, milyen hektikus az időbeosztása, vállaljon egy-egy szilárd időt, hogy ne zavarja meg a figyelmet, és ne legyen napirend, és együtt játsszon, énekeljen és olvasson egy történetet. Még akkor is, ha ez csak este 8 és 20:30 között történik. A minőség a mennyiség felett kulcsfontosságú.

 

Tedd polcra a teendők listáját. A multitasking megszállottja kultúránkban gyakran túl keményen nyüzsögünk ahhoz, hogy élvezzük a családot. Légy realista, de tudatosan tedd át a kevésbé nyomasztó teendőket holnapra, ha így több időd marad azzal az édes babával, aki csak egy kicsit lesz kicsi.

 

Készítsen babatartó listát. Hagyja félre az időt, de nem tudja, mit kezdjen vele? Írjon fel néhány célt és tevékenységet a babájával az elkövetkező hetekben és hónapokban, majd ellenőrizze őket együtt.

 

Ne féljen „elrontani” a babáját. A csecsemőknek a fizikai érintésre ugyanúgy szükségük van, mint az etetésre és a pihenésre. Vedd fel a babádat, és öleld át, és engedd át mindkettőtöknek a szerelmes összebújást. Szeretettel nem ronthatsz el egy babát!

 

Beszéljen a babával, miközben végigmegy a napi rutinján. Lehet, hogy hülyén érzed magad, de ők nyelvi jelzéseket tanulnak, te pedig lelassulsz, hogy élvezd a pillanatot.

 

Mondj „NEM”-et másoknak, hogy több időre mondhass igent a babával. Egyszerűen hangzik, mert az!

 

Aludj többet. Nehéz, de legyen prioritás. Egy jól kipihent szülő jobban át tudja vészelni a csecsemőnevelés nehezebb részeit, és élvezi a jó részeket. (Tudja meg, hogy a SNOO hogyan növeli az alvást a baba és az anya/apa számára.)

 

Egyetek együtt, ne menet közben. Ha a baba elkezdi a szilárd ételeket, kerülje a zavart kanállal etetést az e-mailek ellenőrzése közben, vagy az etetőszék tálcájára való rágcsálnivalót porszívózás közben. Együtt leülni és szándékosan beszélgetni a kicsivel, miközben mindketten esznek, annyira pihentető és különleges.

 

Tégy zenét tévé helyett. A háttérzaj nagyszerű. Elveszni a hírekben vagy elvesztegetni az időt azzal, hogy egy reality-sorozatba beleszippantja magát. A zenehallgatás kreativitást és kötődést idéz elő, akár táncolhat is a kicsivel, zavaró tényezők nélkül.

 

Nézz a baba szemébe. Ez az egyik legegyszerűbb dolog a listán. Nem is kell sokat mondanod, vagy bármiféle napirended legyen. De a lehető leggyakrabban és minél tovább tartsa szemkontaktust; a varázslat az édes babáddal való egyszerű cserében rejlik.

 

Képezze újra a gondolatait. Ez nehéz, de kivitelezhető. Próbálj meg egy-egy negatív gondolatot, például azt, hogy „Nem hiszem el, hogy még mindig itt vagyok, és álomba ringatom” a következőt: „Olyan szerencsés vagyok, hogy nálam van, és itt lehetek neki”. Még ha furcsán is hangzik, próbálja ki… meg fog lepődni, hogy stresszszintje hogyan reagál a szemléletváltásra.

 

Emlékeztesd magad, hogy ez az idő múlandó. A pillanatban lenni nem mindig könnyű, de néha hangosan kimondani, vagy egy pillanatra lehunyni a szemed, és azon elmélkedni, hogy ezek a babanapok rövidek, az egész világra jót tehet abban, hogy visszatérsz ebbe a pillanatba, ahol ma vannak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük