határok nagyszülőknek kisbabáknak

Hogyan szabjunk határokat a nagyszülőknek

Anyuka témák

Amikor éppen a kisgyermekek nevelésének zűrzavarában élsz, a nagyszülők mentőövként léphetnek be, megoszthatják tapasztalataikat, és feltétel nélküli szeretettel áraszthatják el a kicsiket. Természetesen a nagyszülők is megőrjíthetnek – elkényeztethetik a gyerekeket, feldobhatják őket a cukorral, és teljesen figyelmen kívül hagyhatják a szülői szabályokat!

Trükkös egyensúly lehet, ha a szüleit és a honatyáit üdvözöljük gyermekei életében, miközben arra késztetjük őket, hogy tiszteljék az Ön otthoni tevékenységét. A kommunikációs megszakítások és a gennyes harag elkerülésének legjobb módja az egészséges határok felállítása, minél előbb, annál jobb.

Ismertesse elvárásait.

Még a saját szüleid sem tudnak olvasni a gondolataidban, ezért fontos, hogy kommunikálj. Ha Ön szívesen látja a spontán bejelentkezést, adjon a nagymamának egy házkulcsot, és mondja el neki, hogy jelenléte mennyire segít megtörni a nap egyhangúságát. Ha nem szeretnél meglepni a váratlan nagyszülői látogatásokon, tervezd meg közösen a havi naptárat, szánj időt a családi étkezésekre, kirándulásokra és ünnepségekre.

Magyarázza meg választásait.

Persze a nagyszülők a gyerekek nevelésének szakértői, de sok minden megváltozott, mióta aktív szülőként dolgoztak. Valószínűleg türelmesen meg kell magyaráznia, miért kell az új babáknak a hátukon aludniuk, nem a hasukon. Miért nem kell a mászó babának még cipőt hordania, akármilyen aranyosak is voltak a boltban. És miért igen, szívesebben fizetne két dollárral többet a biogyümölcsért, mert a növényvédő szerek nagyon kiborítanak. Lehet, hogy a nagyszülők forgatják a szemüket a 21. századi nevelési módszereken, de ha időt szánsz a magyarázatra, legalább megértik, honnan jössz.

Teremts új hagyományokat.

A nagyszülőknek – akik talán évek óta vártak arra a lehetőségre, hogy unokákat szülhessenek – néha vannak olyan reményeik és álmaik, amelyek nem valósulhatnak meg pontosan úgy, ahogyan azt elképzelték. Tegyük fel, hogy kétségbeesetten szeretnének aludni a házukban, de Ön még mindig kizárólag szoptat. Dolgozzon együtt, hogy segítsen nekik kialakítani ezt a különleges kapcsolatot az Ön számára kényelmes módon. Lehet, hogy az éjszakázás nem működik, de egy heti babakocsiséta a nyilvános könyvtárba tökéletes lehet.

Válassza ki a csatáit.

Irreális azt várni a nagyszülőktől, hogy fizetett bébiszitterként viselkedjenek egy ellenőrző lista alapján. Szükségük lesz némi szabad kezetre, hogy kialakítsák saját dinamikájukat a gyerekekkel. Ha fontos, hogy tiszteletben tartsák a kisgyermek alvásidejét, tartsa be ezt a vonalat. De lazítson a kevésbé lényeges szabályokon. Talán nem baj, ha a gyerekek extra desszertet vagy egy hétvégi filmet élveznek, amikor a nagyszülők gondozásában vannak. A gyerekek megérthetik, hogy az anya és a nagypapa házára eltérő szabályok vonatkoznak.

Kérdezd meg a határaikat.

A kapcsolat nem egyirányú utca. Tudja meg, mire van szüksége a nagyszülőknek a látogatások sikeréhez. Előfordulhat például, hogy a sógorok érzékenyebbek a rendetlenségre vagy a zajra, mint te, és ennek tudatában fel tudod készíteni a gyerekeidet. Vagy lehet, hogy édesanyád szeret napközben bébiszitterkedni, de inkább nem megy haza sötétben. A nagyszülők határainak tiszteletben tartása segíteni fog nekik abban, hogy tiszteljék a tiédet.

Mutasson elismerést.

Köszönetet mondani sem árt! A nagyszülők sok örömet szereznek az unokáikkal töltött időnek, de ez még mindig fárasztó, mert tudod, gyerekek. Győződjön meg róla, hogy tudják, mennyire törődsz vele, és mennyire fontosak a családod számára. A FaceTime ünnepnapokon, amikor nem vagytok együtt, kérje meg a gyerekeket, hogy jegyzeteket és grafikákat küldjenek postára, és amikor csak teheti, vegye be a nagyi és a nagyiakat a különleges (előadások, ballagások) és a hétköznapokba (villásreggeli, parkolás).

 

Ha nyíltan kommunikálsz és határokat szabsz a nagyszülőkkel, akkor a többgenerációs családod hosszú ideig működőképes és kifizetődő lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük