anyagá és agy

Hogyan változtatja meg agyát az anyaság

Anyuka témák

Hallottad valaha azt a viccet, hogy „mama agy”? Ha emlékeznék rá, akkor elmondanám. Az „anyaagy” jelenségét végtelenül beütésként használták. A vicc lényege általában az, hogy az anyukák feledékenyek vagy kedvetlenek lesznek. És kiderül, hogy a terhesség és az anyaság alatt érzett mentális változások nem mind a te fejedben vannak. A kutatók azt találták, hogy az anya agya jelentős változásokon megy keresztül, ahogy egy nő anyává válik. De az összes okoskodással ellentétben az anya agya nem rossz dolog! Mindezek a neurális fejlesztések valójában néhány csodálatos célt szolgálnak.

Anyuka blog

Anya agya egyre kisebb… és nagyobb.

A terhes nők agya radikális átalakuláson megy keresztül a hormonlökéseknek köszönhetően. Valójában az anyukák agya többet változik a terhesség és a szülés után, mint az élet bármely más szakaszában – beleértve a pubertást is! Ennek részben a szinaptikus metszés folyamata az oka, ahol az agy lényegében levágja a funkcióját olyan területeken, amelyekre már nincs szüksége, hogy felépítse azokat a területeket, amelyek jelenleg döntő fontosságúak. Az anyák számára úgy tűnik, hogy a szürkeállomány külső rétegei, amelyek segítik az izommozgást, az emlékeket, az érzelmeket és a döntéshozatalt, csökkennek. Egyes kutatók úgy gondolják, hogy az anyák emiatt válnak szeszélyessé és feledékenysé. Az egyik tanulmányban a kutatók világosan látták, hogy az anyák agya aktívan metszette a szürkeállományt, hogy helyet teremtsen újabb szinaptikus kapcsolatoknak, amelyek segítenék a baba védelmét és gondozását.

Az anya agya védelmezőbbé válik.

Tudod, hogyan viccelődnek az anyukák a „belső mamamacikkal”? Az a vad, agyonlakó lény, aki csikorgatja a fogát, ha gyermekeinket fenyegetik, valójában célt szolgál! A terhesség alatt az anya agya részben áthuzalozza magát, hogy jobban észlelje a veszélyt, és különösen érzékeny a dühös vagy félelmetes arckifejezésekre. A kutatók azt találták, hogy ez a terhesség trimesztereinek megfelelő szakaszokban fordul elő. Úgy tűnik, hogy a fenyegetésekkel szembeni legerősebb éberség a második és a harmadik trimeszterben történik, és egyes kutatók úgy vélik, ennek az az oka, hogy az anya agya új szinapszisokat épít fel, hogy segítse az anyasághoz való alkalmazkodást. Más szóval, Mama Bear úgy van bekötve, hogy hevesen védje kölykeit!

Az anya agya empátiára épült.

Az anya agya hihetetlenül szerető. Tanulmányok kimutatták, hogy mindaz a szinaptikus metszés és idegrendszer felépítése, amely alapvetően megváltoztatja az anya agyának fizikai szerkezetét, egy másik kritikus célt is szolgál: az empátia fejlesztését. A kutatók komoly bizonyítékokat tártak fel arra vonatkozóan, hogy az anyák a csecsemők jelzéseire, mint például a sírás, az összebújás, az alvás stb., az empátiát, az önellenőrzést és a reflexiót irányító agyi aktivitás növekedésével reagálnak. Más szóval, amikor egy anya úgy kötődik a babájához, hogy gondoskodik a szükségleteikről, akkor az agyának az empátiát irányító része valójában megnő. Awww!

Baba-mama blog

Anya agya nem megy el

Kiderült, hogy az anya agya nem tűnik el, ha a kicsi már nem baba – de ez valójában nem rossz. Egyes tanulmányokban, például ebben a tanulmányban, a kutatók azt találták, hogy az anyukák még két évvel a szülés után sem nyerték vissza a terhesség alatt elvesztett szürkeállományt. És bár ez kissé riasztónak tűnhet, biztos lehetsz benne, hogy az anyatermészetnek van még egy trükkje a tarsolyában. Úgy gondolják, hogy az egyik ok, amiért az anya agya kitart, az az, hogy segít az anyáknak csodálatos nagymamákká válni későbbi életük során. Ugyanaz az óvó, empatikus, hiperfókuszált figyelem a gyermekek gondozása körül, amely az újdonsült anyák agyvizsgálatán látható, segít a nagymamáknak abban, hogy kezet nyújtsanak a következő generáció felnevelésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük