hogyan előzzük meg a fulladást a kicsiknél

Hogyan előzzük meg a fulladást a kicsiknél

Baba témák

Izgalmas, amikor a baba szilárd ételeket kezd enni… de ez elég ijesztő is lehet! Végtére is, a csecsemőknek kicsi légutak vannak, amelyek könnyen elzáródnak, és nagyon újak az étel rágásának és lenyelésének művészetében, ami sebezhetőbbé teszi őket a fulladással szemben. (Nem is beszélve azokról a nem élelmiszeripari termékekről, amelyeket a babák szívesen vesznek a szájukba!)

Szerencsére a csecsemők erős öklendező reflexszel rendelkeznek, amely nagyszerű munkát végez a biztonság megőrzésében. És a szülők is sokat tehetnek a fulladás megelőzése érdekében. Íme néhány alapvető gyakorlat, amelyek segítenek a baba biztonságában.

Legyen okos az ételkészítés során.

Vágja fel az ételeket a megfelelő módon. A kerek ételeket, például az olajbogyót, a bogyókat, a koktélparadicsomot és a szőlőt mindig félhold vagy háromszög alakúra vágja, ne kerekre. A hengeres ételekhez, mint a hot dog és a szál sajt, a rövid és vékony csíkok a legbiztonságosabbak. Összességében az élelmiszerdarabok nem lehetnek nagyobbak fél hüvelyknél.

Tálaljuk lágy, apró ételeket. Amikor gyermeke szilárd anyagokat kezd fogyasztani, győződjön meg arról, hogy az étele puha és könnyen szétesik. Ez azt jelenti, hogy kezdje pépesített, pürésített vagy szűrt és nagyon sima állagú ételekkel.

Főzzünk kemény gyümölcsöket és zöldségeket. Az olyan ételek, mint az alma és a sárgarépa, nagyszerűek a babának, csak ügyeljen arra, hogy főzze meg őket, hogy könnyen pépesíthető vagy pürésíthető legyen. Ha a baba körülbelül egy éves, nyugodtan reszelje le a kemény gyümölcsöket és zöldségeket.

A húst megfelelően előkészítjük. Távolítsa el a zsírt, a bőrt és a csontokat a baromfihúsról, a húsról és a halról, mielőtt elkészíti a babának. Turmixoljon vagy vágjon kis szeleteket a hús szemében.

Biztonságos étkezési szokások kialakítása.

Együtt enni. Egyél a kicsivel egy időben, hogy bemutassa (és elmondhassa) a biztonságos étkezési stratégiákat, például a rágást és a lenyelést, mielőtt beszélne, és lassan eszik.

Csak az asztalnál vacsorázzon. Ha csak ételt szolgál fel egy asztalnál, akkor a kiváló asztali modort fejleszti, és – ami még fontosabb – minimalizálhatja a fulladás kockázatát (például séta vagy futás az étellel vagy hanyatt fekvés). Amikor gyermeke az asztalnál ül, egyenesen kell lennie és ébernek kell lennie.

Legyen tisztában a nagy gyerekekkel. Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia (AAP) szerint sok fulladásos eset fordul elő, amikor egy idősebb gyerek veszélyes ételt (vagy veszélyes játékot) ad egy fiatalabb gyermeknek. Ez azt jelenti, hogy ne hagyd, hogy nagyobb gyerekeid etessék a babát!

Hagyja ki ezeket az ételeket 4 éves kor előtt:

Egész virsli és kolbász
Diófélék és magvak
Húsdarabok
Sajtdarabok és szál sajt
Vágatlan olajbogyó, szőlő, cseresznye, dinnyegolyó, koktélparadicsom és bogyók
Mazsolák
Popcorn, perec és chips
Darabok vagy kanál dió- és magvaj, például mogyoróvaj
Kemény nyers gyümölcsök és zöldségek darabjai
Kemény vagy ragadós cukorka
Rágógumi
Gumik, beleértve a gumiszerű vitaminokat
Marshmallows
Óvja otthonát a fulladásveszélytől.

A fulladásveszély elleni bababiztosság egyik módja az, ha napi söprést végzünk, hogy ellenőrizzük a padlót és a játszótereket, hogy vannak-e olyan apró tárgyak, amelyeket a baba felkaphat és a szájába tehet. A porszívózás, a rendszeres felszedés és az olyan szokások, mint a kis aprópénzt a váltóedényben való távol tartása a babától, sokat segíthet a biztonságban.

Ezenkívül ezeket a magas kockázatú fulladásveszélyeket tartsa távol értékes készletétől:

Kis alkatrészeket tartalmazó játékok (mindig tartsa be az életkori irányelveket)
Olyan játékok, amelyek teljesen beleférnek a gyermek szájába, például golyók
Törött vagy meglazult játékok
Latex léggömbök
Érmék
Gombok
Kis masni, csőtartók, gumiszalagok
Toll vagy marker sapkák
Gomb típusú elemek (például óraelemek)
Hűtőmágnesek
Kemény állateledel
Tanuld meg felismerni a fulladást.

Az AAP szerint, ha a kicsinek légzési nehézségei vannak, de tud beszélni, erősen sír, vagy erősen köhög, ne tegyen semmit! Gyermeke köhögése valójában jobb, mint bármilyen hátba ütés vagy hasi lökés, amelyet Ön végez. Ha az alábbi tünetek bármelyike ​​jelentkezik, ne habozzon, hívja valaki a 911-et, miközben segít gyermekének:

Kékes bőrszín

Képtelenség sírni vagy sok hangot kiadni
Gyenge, hatástalan köhögés
Lágy vagy magas hangok a belégzéskor
Légzési nehézség (a bordák és a mellkas befelé húzódnak)
Eszméletvesztés
Tudja, hogyan kell segíteni.
Ha a baba nem köhög erősen, vagy nem sír erősen, fektesse arccal lefelé, az alkarja mentén, az ölében támasztva. Fogja meg a csecsemő mellkasát a kezében, az állkapcsát pedig az ujjaival. Irányítsa a baba fejét lefelé, lejjebb a testénél, és adjon akár öt gyors, erőteljes ütést a lapockái közé.

Ha a tárgy öt ütés után sem jön ki, fordítsa a babát arccal felfelé, továbbra is az ölében támasztva. Támassza meg babája fejét, és helyezze két ujját gyermeke szegycsontjának közepére, közvetlenül a mellbimbók alá. Adjon akár öt gyors lökést lefelé, és szorítsa össze a mellkast a mellkas mélységének egyharmadával vagy felével.

Ezután hajtson végre öt hátraütést, majd öt mellkasi lökést, amíg a tárgy el nem mozdul. Ha gyermeke nem reagál, leáll a légzése vagy elkékül, végezzen CPR-t. Alternatív megoldásként, ha látja, hogy a tárgy elzárja gyermeke légútját, próbálja meg az ujjával eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük