halevés terhesség alatt

Biztonságos a halevés a terhesség alatt?

Terhesség

Tisztítsuk meg a zavaros vizeket: a tenger gyümölcsei, amelyek halat és kagylót is tartalmaznak, csodálatos, rendkívül tápláló, szív-egészséges ételválasztás… és ez különösen igaz a terhesség alatt! (Természetesen mindaddig, amíg nincs allergiája a tenger gyümölcseire.) A kutatások azt mutatják, hogy a terhesség alatti halevés felgyorsíthatja a baba agyfejlődését, segíthet elkerülni az anyagcsere-betegségeket, például a 2-es típusú cukorbetegséget, és még a baba jövőjét is javíthatja. IQ. De még mindezek ellenére is sok leendő anyuka zavaros vagy egymásnak ellentmondó útmutatást kap a terhesség alatti halevésről.

Tehát, ha olyan kérdéseket tesz fel magának, mint: Ehet-e halat terhesség alatt? Biztonságos a sushi terhesség alatt? Ehetek tonhalat terhesség alatt? Vagy melyik hal nem biztonságos terhesség alatt?, szerencséd van! Itt mindent megtalál, amit a terhesség alatti halevésről tudnia kell, hogy Ön és babája minden előnyben részesülhessen – biztonságban.

A terhesség alatti halevés egészségügyi előnyei

A tenger gyümölcsei nagyon sok kötelező tápanyagot kínálnak a várandós anyáknak és a fejlődő babáknak. A hal típusától függően különböző mennyiségű jót fog találni, például fehérjét, egészséges zsírokat, D-vitamint, kalciumot, jódot és vasat… mindazokat a fontos tápanyagokat, amelyekből a terheseknek többre van szükségük. Íme, miért fontosak:

A hal segít megelőzni a vérszegénységet a terhesség alatt.

A vas kulcsfontosságú tápanyag, amely segít a vörösvértesteknek oxigént szállítani a baba számára, ami elősegíti a növekedést és az agy fejlődését. Mivel azonban kétszer annyi vasra van szüksége, mint korábban, a vashiányos vérszegénység a terhesség alatt meglehetősen gyakori jelenség – és ez nagyobb kockázatot jelenthet Önnek és babájának a szövődmények, például a koraszülés és az alacsony születési súly miatt. Ráadásul a csecsemő vasállapota születésétől 6 hónapos koráig teljes mértékben attól függ, hogy anya vasbevitele terhes legyen. A vasban gazdag tenger gyümölcsei, például a kagyló, a kagyló, az osztriga, a lazac, a szardínia és a garnélarák valóban segíthetnek a megelőzésben.

A halban található egészséges zsírok elősegítik a baba agyának fejlődését.

A hal tele van szív-egészséges omega-3 zsírsavakkal, például EPA-val és DHA-val, amelyek létfontosságúak a baba agyának növekedéséhez és működéséhez a terhesség alatt. A kutatások azt mutatják, hogy az omega-3-ban gazdag halak nagyobb bevitele a terhesség alatt a koraszülés és az alacsony születési súly csökkenésével jár. Míg az omega-3-at más ételekből is beszerezheti, a hal az EPA és DHA leggazdagabb táplálékforrása. A terhesség szempontjából biztonságos lehetőségek közé tartozik a szardella, a laposhal, a hering, a makréla, a szivárványos pisztráng, a lazac, a szardínia, valamint a könnyű, germon és sárgaúszójú tonhalkonzerv. (Lásd alább, hogy mennyit kell enni.)

A jód elengedhetetlen a baba beszédéhez és hallásához.

A gyakran elfelejtett jód ásványi anyag felelős a pajzsmirigy jó működéséért, segíti a baba általános növekedését, valamint agyának, beszédének és hallásának fejlődését. Valójában a jód annyira létfontosságú, hogy a súlyosan alacsony szintje jelentős terhességi szövődményekhez vezethet, például hypothyreosishoz és neurológiai károsodásokhoz. Míg egy átlagos felnőttnek napi 150 mikrogramm jódra van szüksége, addig a terheseknél ez 220 mikrogrammra emelkedik. Még jó, hogy a terhességre biztonságos tőkehal, a tengeri herkentyűk, a garnélarák, a könnyű konzerv, a germon és a sárgaúszójú tonhal mind tele vannak jóddal.

A hal egészséges sovány fehérje.

Terhesség alatt napi 70-100 gramm fehérjére van szüksége… ami sokkal több, mint a terhesség előtti napi 46 grammos szükséglet. A fehérje elengedhetetlen a leendő baba sejtnövekedéséhez és működéséhez, ami azt jelenti, hogy fehérje nélkül egyszerűen képtelenek előállítani a hajat, a bőrt, a körmöket, az izmokat, a szerveket, a szöveteket és még sok mást. (Ráadásul a fehérje segíthet a mell- és a méhszövet növekedésében is a terhesség alatt.) De nem minden fehérje egyforma. A legjobb, ha a magas telített zsírtartalmú vörös és feldolgozott húsok nagy részét lecserélik sovány fehérjékre, például, ahogy sejti… a tenger gyümölcseit.

A halak D-vitamint és kalciumot tartalmaznak, amelyek támogatják a baba csontjait és fogait.

A D-vitamin és a kalcium kulcsfontosságú tápanyagok, amelyek egymástól függenek az egészséges csontok és fogak megőrzésében – még a méhen belül is. (A D-vitamin az immunrendszer egészségéhez is szükséges.) Sajnos azonban a D-vitamin hiánya gyakori a terhesség alatt, különösen a vegetáriánusok, a korlátozott napfénynek kitett leendő anyukák és a sötétebb bőrűek körében – jegyzi meg a The American College of Szülészeti és nőgyógyászati ​​szakorvosok (ACOG). Míg természetesen kevés élelmiszer tartalmaz D-vitamint, a halkonzervek halcsontjai tele vannak D-vitaminnal és kalciummal, és gyakran puhák és könnyen fogyaszthatók. Néhány D- és kalciumban gazdag választás a hering, a sügér, a szivárványos pisztráng, a szardínia, a lazac és a tonhal (könnyű és skipjack).

A terhesség alatti halevés kockázatai

Sok hal van a tengerben, ahogy mondani szokták, és vannak olyan élelmiszerek, amelyeket a terhesség alatt kerülni kell. Szinte minden hal tartalmaz higanyt, egy nehézfémet, amely káros lehet a fejlődő baba agyára, gerincére és idegrendszerére, ami mérgezést és születési rendellenességeket okozhat. Ezért fontos, hogy a terhesség alatt alacsony higanytartalmú halat együnk. (Erről lentebb bővebben.) Ugyanakkor a várandós anyuka immunrendszere nehezebben veszi fel a harcot a fertőzésekkel.

Ennek használata során kerülje a nyers, rosszul főzött és hidegen füstölt halat, hogy csökkentse a káros baktériumok, paraziták és baktériumok, köztük a Listeria fertőzés kockázatát. És tudd, hogy a nova style, lox vagy kippered címkével ellátott tenger gyümölcsei ebbe a nem biztonságos kategóriába tartoznak. Ennek ellenére nem árt enni füstölt tenger gyümölcseit, ha az egy főtt étel összetevője. És ezeknek a halaknak a konzerv és eltartható változata is rendben van.

Milyen halat ajánlunk terhesség alatt

Az ACOG, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság és a Környezetvédelmi Ügynökség egyetért abban, hogy a terhes egyéneknek törekedniük kell heti 2-3 adag különféle halak fogyasztására. Ez összesen 8-12 unciát ráz ki. Vannak azonban iránymutatások annak biztosítására, hogy a higanyszint alacsony legyen, a baktériumok minimálisra csökkenjenek, és az anya és a baba minden jutalmat learatnak, minden hátrány nélkül. Íme a terhesség alatt biztonságos halak listája:

Biztonságos halak terhesség alatt

Ezek alacsony higanytartalmú halak, mint amennyit hetente 2-3 alkalommal lehet fogyasztani – és kell is:

Szardella
Foltos tőkehal
Fésűkagyló
Világos tonhalkonzerv
Homár
Garnélarák
Harcsa
Makréla
Korcsolya
Tőkehal
Osztriga
Skipjack tonhal
Ráksügér
Egyetlen
Crawfish Pollock
Tintahal
Lepényhal lazac
Tilapia
Édesvízi pisztráng
Szardínia
Maréna

Biztonságos halak heti egyszeri étkezéshez terhesség alatt

Albacore (fehér) tonhal
Laposhal
Csíkos basszusgitár (óceán)
Bluefish
Mahi Mahi
Sárgaúszójú tonhal
chilei tengeri sügér
ördöghal
Fűrészes sügér
Snapper

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük