így csinálj házilag bébiételt

Gyors útmutató: hogyan készíts házilag bébiételeket

Baba témák

A saját bébiétel elkészítésének gondolata kissé ijesztő lehet, de valójában sokkal könnyebb, mint gondolnád. Valójában könnyen kezelhető kezdő útmutatónk segítségével konyhája pillanatok alatt világszínvonalú bébiétel kávézóvá válik – garantáltan!

Házi bébiétel: Mielőtt hozzákezdene

Akár fejjel is belemerülhetsz a crisperedbe, beledobhatod a turmixgépbe talált termékeket, és bébiételnek nevezheted, de sokkal jobb (biztonságosabb, intelligensebb) ötlet hátralépni, és először megtanulni néhány alapismeretet… például:
Vásároljon szezonban. Amikor szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel eteti babáját, a legjobb ízt és tápanyagot kínálja neki. Ha haraptál már ízetlen télközepi paradicsomba, megérted!

Legyél változatos: A gyümölcsök és a zöldségek nem egyformák, és mivel mindegyik változatos tápanyagot kínál, fontos, hogy változatos legyen. Ez azt jelenti, hogy nem ideális ugyanazt a két zöldséget újra és újra főzni.

Próbáld, próbáld újra. Ha a baba vicces arcot vág az új ételek megkóstolása után, ne add fel. Sok gyereknek 10-15 alkalommal kell új ételt kínálni, mielőtt boldogan megeszik.

Fontolja meg a bio termékeket. Noha nem kell csak biogyümölcsöt és -zöldséget vásárolni (ezek drágák lehetnek), érdemes megfontolni a biotermékek vásárlását olyan élelmiszerek esetében, amelyek különösen magas növényvédőszer-tartalmúak, például:

Almák
Zeller
Cseresznye
Szőlő
Zöld leveles zöldségek, például kelkáposzta és spenót
Nektarin
Őszibarack
Körte
Paprika
Eper
Paradicsom

Házi bébiétel: kellékek a kezdéshez

Igen, egy jó minőségű turmixgép vagy konyhai robotgép nagyban segít, de tényleg nincs szükség drága felszerelésre a bébiételek készítésének megkezdéséhez. Valójában percek alatt elkezdheti barkácsolni a baba ételeit… és gyakran csak egy villával. Igazán! Íme hat bébiétel ötlet, amelyekhez nincs szükség kellékekre:

Baba-mama blog

1. Banános bébiétel: Csak egy érett banán és villa szükséges a pépesítéséhez!

2. Avokádós bébiétel: Egyszerűen távolítsa el az érett avokádó magját és a villát.

3. Őszibarack bébiétel: A konzerv őszibarack (levében) olyan puha! Öblítsük le, és villával pépesítsük addig, amíg el nem érjük a kívánt állagot.

4. Körte bébiétel: Az őszibarackhoz hasonlóan a körtekonzervet is villával pépesíthetjük. Csak először öblítse le a gyümölcsöt.

5. Dióvajas bébiétel: Hígítson fel egy-két teáskanál dió- vagy magvajat meleg vízzel, anyatejjel vagy tápszerrel a sima állag érdekében.

6. Teljes kiőrlésű bébiétel: Meleg víz, anyatej vagy tápszer hozzáadásával készítsen zabpelyhet vagy árpapelyhet, amíg el nem éri a kívánt állagot.

Ha készen áll arra, hogy a baba ételeinek szélesebb választékát választja, valószínűleg többre lesz szüksége, mint egy villára.

Ez a bébiétel-készítő berendezés hasznosnak bizonyul:

Turmixgép vagy konyhai robotgép
Főzési hőmérő (fontos hússütéskor)
Üveg bébiétel üvegek
Merülő turmixgép
Krumpli nyomó
Szilikon jégkocka tálcák
Gőzkosár vagy mikrohullámú sütőben használható gőzölő

Házi bébiétel: biztonságos elkészítés és tárolás

Annak érdekében, hogy a lehető legegészségesebb és legbiztonságosabb bébiételt készítse értékes babája számára, kövesse az alábbi előkészítési és tárolási szabályokat:

Először tisztíts meg mindent. A baktériumoknak való kitettség minimalizálása érdekében mosson kezet, mosson kezet, konyhai felületeket, valamint minden gyümölcsöt és zöldséget a bébiétel elkészítése előtt.

Távolítsa el a lehetséges veszélyeket. Hús vagy hal elkészítésekor vágja le és távolítsa el a zsírt, bőrt, porcot és csontokat, ha szükséges. Gyümölcsöknél és zöldségeknél szükség szerint vágja le a bőrt, a magokat és a magokat, hogy megvédje a babát.

Ismerje meg a megfelelő hőmérsékletet. A hús meghatározott hőmérsékleten történő főzése csökkenti a baba ételmérgezésének kockázatát. Maradjon ezeknél a számoknál:

Csirke és pulyka: 165 Fahrenheit-fok

Darált marha- és sertéshús: 160 Fahrenheit fok

Hal: 145 Fahrenheit fok

Kövesd az utasításokat. A gabonákat és a hüvelyeseket a főzés megkezdése előtt áztatni vagy öblíteni kell. Mielőtt elkezdené, feltétlenül olvassa el a csomag utasításait.

Anyuka blog

Tárolja így a bébiételt

Tegye a friss pürét a szilikon jégkocka tálcákba, és fagyassza le. Ha megfagyott, helyezze át a kockákat egy fagyasztható élelmiszertartóba. (Minden kocka egy adag, amely szükség esetén könnyen kiolvasztható és felmelegíthető.) A házi bébiételek fagyasztóban 1-2 hónapig, hűtőben 1-2 napig tárolhatók.

A szezonális gyümölcsök és zöldségek gyakran a legjobb választás, de a fagyasztott és akár konzerv termékek is felhasználhatók házi bébiételek készítésére. Ha azonban konzervet használ, győződjön meg arról, hogy az étel a saját levében vagy alacsony sótartalmú vagy sómentes folyadékban van… és öblítse le, mielőtt elkészíti a bébiételt.

Először melegítse fel. Az olyan termékek, mint az érett banán és az avokádó, elég puhák ahhoz, hogy nyersen pépesítsék, de a többi gyümölcsöt és zöldséget először párolni vagy sülni kell, hogy a cefrézés megvalósítható legyen.

Állítsa be ennek megfelelően. Vékonyabb és lágyabb pürékhez egyszerűen csak kis mennyiségben adjon hozzá anyatejet, tápszert, vizet vagy alacsony nátriumtartalmú húslevest. A vastagabb textúrákhoz kevesebb folyadékra lesz szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük