téli védelem kisbabádnak

Így vigyázz újszülött kisbabádra télen

Baba témák

Az újszülött gondozása az évszaktól függetlenül lesújtó lehet. De amikor a szezon tél, az egy másik (meleg és gyapjas) stresszréteget ad a helyzethez! A jeges hőmérséklet, a csúszós járdák, a csípős idegenek és a fújó szél elegendő ahhoz, hogy minden újszülöttet és vadonatúj babáját tavaszig hibernálva tartsa. De semmi szükség! A közönséges megfázástól a hidegig, íme, hogyan tarthatja biztonságban és egészségesen újszülöttjét egész télen keresztül.

Első újszülött téli ápolási tipp: A bőr szárazságának megelőzése

Az újszülöttek bőrvédője vékonyabb és gyengébb, mint a nagy gyerekeké, ezért érzékenyebbek a száraz, viszkető, hámló bőrre, amely gyakran együtt jár a téli hideg hőmérséklettel, alacsony páratartalommal és száraz beltéri meleggel. Újszülötte érzékeny bőrének védelme érdekében csak háromnaponta fürödjön. (A víz tovább szárítja a baba bőrét.) Tartsa a kád hőmérsékletét 100 Fahrenheit-fok körül, és vigye ki az újszülöttet az öt percre. (Idősebb babák 10 perces fürdésre is képesek, de már nem!) Miután finoman megszárította a rögöt, vigye fel illatmentes hidratáló krémmel az egészet. Tudd, hogy a nyálas, kenőcsszerű hidratálók sokkal jobban megkötik a nedvességet, mint a krémek. Jelentkezz gyakran újra!

Baba-mama blog

Újszülött téli ápolási tipp: 2.: Ne állítgassuk a hőmérsékletet

Állítsa a termosztátot 68 és 72 Fahrenheit fok közé…és ne magasabbra! Bár természetes, hogy télen kellemesen és melegen szeretné tartani a babát, nem jó ötlet túl magasra állítani a fűtést. Igen, az újszülött bőre kiszáradhat, de ami még fontosabb, a baba túlmelegedhet, ami kényelmetlenné teszi, megzavarja az alvását… és növeli a csecsemő alvási halálának (SIDS) kockázatát. Valójában a csecsemőknél nagyobb a SIDS kockázata télen. A legjobb módja annak, hogy csecsemőjét biztonságban és melegen tartsa álmos időszakban, ha csak egy réteggel ruházza fel jobban, mint amennyit visel. (A pelenka nem egy réteg.) A pamut vagy muszlin PJ-k egy lélegző hálóból készült könnyű pólyás takaróval vagy alvózsákkal, mint például a Sleepea 5-Second Swaddle, egy okos kombináció. És ne feledje: minden laza takarót tartson távol a baba alvási helyétől, és mindig fektesse a babát a hátára.

Anyuka blog

Újszülött téli gondozása 3. tipp: Élvezze a szabad levegőt így is

Az újszülöttek nem tudják szabályozni a maghőmérsékletüket; hiányzik belőlük a borzongás reflex, hogy felmelegítsék testüket a hidegben; és nincs elég zsírjuk sem ahhoz. De ez nem jelenti azt, hogy neked és a tiédnek egész szezonban bent kell maradnia! Nagyon fontos, hogy a szabadba menjünk a babával. Egy 2019-es tanulmány szerint valójában mindössze 20 percet a természetben tölteni elég a közérzet javításához – amit minden újszülött használhatna. Ráadásul azok a babák, akik a szabadban töltenek időt természetes fénynek kitéve, jobban alszanak, mint azok, akik nem. Egyszerűen kövesse az alábbi szabályokat:

Ellenőrizze a hőmérsékletet. Ha kint fagypont alatt van az idő, korlátozza újszülöttjének szabad levegőn töltött idejét gyors kirándulásokra, például a hangulatos autóba és onnan vissza.

Rétegek. Még több réteg. Az újszülötteknek és csecsemőknek több réteg ruhára van szükségük, hogy melegen és kényelmesen tartsák őket. Kezdje egy hosszú ujjú pamut bodyval, majd adjon hozzá puha nadrágot, zoknit és egy pulcsit vagy pulóvert. Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia (AAP) szerint gyakran az a legjobb, ha a csecsemőt eggyel több rétegbe öltözteti, mint amennyit visel. (És ha a baba túl meleg lesz, egyszerűen húzzon le egy réteget.)

Becsomagolni! Ha télikabátot visel, újszülöttjének kabátban vagy hóruhában kell lennie. És mivel az újszülött füle, keze és dudorai a leginkább ki vannak téve a fagyás veszélyének, mindig győződjön meg arról, hogy le van takarva.

Adjon hozzá egy takarót. Kint a babakocsiban? Tegyen egy takarót újszülöttje köré, vagy használjon babakocsi sármányt.

Viseld magadon  a babádat. A babahordozók segítségével a saját testmeleged segít melegen tartani a rögöt, így valószínűleg nincs szükség extra pulóverre vagy pulóverre. Csak ügyeljen arra, hogy a baba fejét és lábát letakarva és kényelmesen tartsa, mivel ott a babák sok hőt veszítenek. És továbbra is ellenőrizze újoncát, ügyelve arra, hogy az arca ne legyen a mellkasának nyomva… vagy a sajátja. (A baba nyakának egyenesnek, állának felfelé kell lennie.)

Negyedik újszülött téli ápolási tipp: Legyen okos az autósülés

Szóval tudod, hogyan hoztad össze a babádat? Ha az autóülésbe készül becsatolni őket… most ideje szétválasztani. Általános szabály, hogy terjedelmes télikabátot és hóruhát nem szabad az autósülés hevederje alatt viselni – jegyzi meg az AAP. Látod, egy autóbaleset ereje azonnal lelapítja babája hóruhájának puffadt párnáját, extra helyet hagyva a heveder alatt, veszélybe sodorva drága kisfiát. Nem számít, milyen baba van rajta, ha be tudja csípni az autóülés hevederének hevedereit, meg kell húzni, hogy szorosan illeszkedjen a cuki mellkasához. És hogy melegen tartsa őket utazása során, rögzítse a babát az autósülésbe, majd helyezzen egy takarót a teste alsó részére. De mindenképpen vegye le, ha az autó felmelegszik, nehogy túlmelegedjen a pici.

Újszülött téli gondozása 5. tipp: Ismerje meg a figyelmeztető jeleket

Ez egy finom egyensúly aközött, hogy gondoskodjon arról, hogy a baba inincs túl hideg… vagy túl meleg a téli köteggel együtt! Érintse meg a füle fülét és nyakát. Ha a fülük vörös és forró, a nyakuk pedig izzadt, a baba túl meleg. Próbáljon meg levenni egy réteg ruhát; anyatej vagy tápszer felajánlása; és langyos vagy hűvösebb vízbe szivacsozzuk le a buborékot. Ha azonban a tünetek nem javulnak, forduljon gyermekorvosához. Ahhoz, hogy felmérje, nem túl hideg-e az apró tyúk, tegye a kezét a hátára, a mellkasára vagy a hasára. Ha a baba tapintásra hűvösnek érzi magát, melegítse fel egy újabb ruharéteg hozzáadásával. De ha azt gyanítja, hogy túl hideg babája a fagyhalál veszélyes területére költözött, vigyen fel meleg törlőkendőt a baba fázós fülére, orrára vagy ajkaira néhány percre; szárítsa meg a babát; pelenkázd be őket; majd kínáljon felmelegített anyatejet vagy tápszert. És ismét hívja gyermekorvosát, ha a baba tünetei nem változnak.

6. újszülött téli gondozási tipp: tartsa távol a baktériumokat

Az újszülöttek számára a megfázás elleni legjobb megelőzés, ha távol tartják magukat a betegek és szipogó emberektől. Ez különösen igaz télen, amikor több ember beteg, jegyezze meg az AAP. Míg a közönséges megfázás gyakran enyhe betegség egy nagy gyereknél, egy csecsemőnél gyorsan súlyos problémákat, például hörgőgyulladást, krumplit vagy tüdőgyulladást okozhat. Ha a baba 3 hónapos vagy fiatalabb, a betegség első jelére hívja a gyermekorvost. És segítsen megőrizni újszülöttjének megfázását a következőkkel:

Szoptasson, ha lehetséges. Az AAP szerint az anyatej előnyt jelenthet újszülöttjének a fertőzések megelőzésében és leküzdésében. Az anyatej antitesteket, fehérjéket, zsírokat, cukrokat és még fehérvérsejteket is tartalmaz, amelyek képesek felvenni a harcot a fertőzésekkel… és már kis mennyiségben tápszerrel kiegészítve is segíthet.

Moss kezet. Csináld gyakran, és ragaszkodj hozzá a látogatókhoz is.

Kerülje a tömeget. Jóllehet az újszülötteddel kimenni, el kell kerülni a tömeget, ahol köhögés és tüsszögés előfordulhat.

Vakcinázni. Győződjön meg arról, hogy az újszülöttje körül élő felnőttek és gyermekek naprakészek a szamárköhögés elleni oltásukkal, az influenza elleni oltásukkal és adott esetben a COVID-19 elleni oltásukkal.

Korlátozza a látogatókat. Egy újszülöttnél fontos, hogy vendégei nagyon közeli családtagokká és barátokká váljanak. És ha

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük