hogyan ápold kisbabaád feje búbját

Hogyan ápold a kisbabád feje búbját?

Baba témák

Az a csodálatosan édes illat, amit a babák feje búbján érez, olyan, mint a macskamenta az újdonsült szülők számára! És ennek a puha, homályos fejnek a zúgása pozitívan addiktív. De mennyire kell idegesnek lennie, amikor ujjai elérik a baba puha pontját, amelyet fontanellának is neveznek? Nos, kiderült, hogy az anyatermészet előre látta az érintésed – és az aggodalmad –, és a baba lágy pontját… elég erőssé tette.

Baba-mama blog

Miért vannak puha foltok a babák fején?

Hallottál már arról, hogy a baba feje egy kicsit banánszerű lehet közvetlenül a hüvelyi szülés után? Egyes csecsemőknek nagy, kerek fejük van, és kis nehézségekbe ütközhetnek a teljesen kitágult méhnyakon (4 hüvelyk átmérőjűen). Tehát a természet egy különleges trükköt alkotott meg annak biztosítására, hogy bármilyen méretű fej ki tudjon csúszni: squish-képesség!

Mi a baba lágy pontja?

A felnőtt koponyáknak egy szilárd csontja van, de a baba koponyája egy csomó csontból áll, amelyek még nem kapcsolódnak össze.

A legjobb módja annak, hogy babája fejére gondoljon… ha az öklére néz! Az egyik kezével ököllel, a másik kezével pedig körbetekerje… és egy kicsit szorítsa meg. Marad egy ököl, de átváltozik – csak egy kicsit – egy kicsit új formába. Mindegyik ujja olyan, mint a baba koponyájának egyik csontja. Közvetlenül egymás mellett vannak, de eltolhatók, hogy a fej egy kicsit banánszerűbbé váljon… hogy illeszkedjen a méhnyakhoz.

E kis koponyacsontok között néhány ravioli méretű rés van. Ezeket a réseket később csonttal töltik ki, de egyelőre egy csodálatos membrán fedi őket közvetlenül a bőr alatt, ami olyan kemény, mint a bőr! Ez a rugalmas kialakítás annyira intelligens, hogy egy kicsit több teret ad a fejnek, hogy összenyomódjon, és egy kicsit kisebb legyen – születéskor –, de lehetővé teszi, hogy a fej megnőjön a következő néhány évben, mivel szerelmesbogár agya megduplázódik!

Hol van a baba puha pontja?

A fő lágy foltok az elülső fontanelle – a nyilvánvaló a fejtető közepén található – és egy kisebb hátsó fontanelle a fej hátsó részén.

Mikor záródik be a baba lágyfoltja?

Valójában a fontanellák az első négy hónapban megnőnek, talán megkétszereződnek. Ez azért van, mert a baba agya olyan gyorsan növekszik. A fontanellák olyanok, mint a terhességi nadrág gumija, szorosan védik a baba csodálatos agyát, de bőséges teret adnak neki, hogy kitáguljon anélkül, hogy összecsípné magát. Az első év második felében a baba lágy foltjai összezsugorodnak, és végül teljesen csontokkal helyettesítik őket.

Hogyan ápolod a puha foltot a baba fején?

A baba puha foltja ijesztő lehet, ha megérinti, de a bőr és az agy közötti membrán valójában elég kemény! Tehát nem kell aggódnod, ha megérinti a területet, vagy ha hajmosáskor finoman dörzsölöd (különösen fontos, ha a kicsinél a bölcsősapka tokja alakult ki, közvetlenül a fontanelle tetején!) Ennek ellenére bölcs dolog. hogy a kisgyermek ne ütögesse a blokkjait, vagy ne üsse a fejét a babahelyre.

Mikor kell aggódni a baba lágy pontja miatt

Jó ötlet, ha megismerkedsz a baba lágy pontjával, hogy figyelhess néhány furcsa dologra, amelyek időnként előfordulnak… és érdemes orvosodhoz fordulni.

Kidudorodó vagy lüktető lágy foltok

Mivel a nagyobb elülső lágy folt – a baba fejének közepén –… nos, puha, kissé kidomborodhat, amikor a baba köhög, kakilni feszít, vagy fekszik. Az is gyakori, hogy a szülők kis szívverést észlelnek a lágy helyeken. Ez teljesen ártalmatlan (csak a vér pumpál át a kicsi fejében lévő ereken)! Ha azonban a fontanelle még akkor is dudorosnak tűnik, amikor a baba ül, akkor tanácsért kell hívnia orvosát.

Elsüllyedt puha folt a baba fején

A spektrum másik oldalán előfordulhat, hogy a baba nagy szökőkútja besüllyedt. Amikor a baba puha foltja besüllyed – egy kicsit –, az általában azért van, mert a baba felül. Általában, ha néhány percre lefekteti a csecsemőt, a lágy folt visszapuffad a normális állapotba. Ha azonban a baba beteg volt, és a fontanelle besüllyedt, ez egy olyan mögöttes probléma jele lehet, amely azonnali orvosi ellátást igényel.

A tartósan besüllyedt lágy folt két súlyos oka:

Kiszáradás: Ha a baba sokat hány vagy hasmen, kiszáradhat. Ez egy nagyon súlyos állapot (általában nagyon kevés pisiléssel – ami sötétsárga színű – és szájszárazsággal jár). Ha úgy gondolja, hogy ez megtörténhet, azonnal forduljon orvoshoz.

Gyarapodás kudarca: Ez akkor fordul elő, ha egy csecsemő vagy egy gyermek leáll a hízással.

Célszerű megszokássá tenni, hogy minden nap megvizsgálja a baba lágy pontját, és konzultáljon gyermekorvosával, ha bármilyen aggálya van.

Bármennyire idegtépő is egy puha folt gondolata, biztos lehetsz benne, hogy valójában áldás, mert lehetővé teszik kis szerelmed nagy kíváncsi agyának fejlődését, ahogy kell.

Baba blog

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük