alvási ciklus kisbaba

Mennyit alszanak a babák? Alvási ütemterv a baba első évére!

Baba témák

Baba alvási ütemezése

Minden szülő azt akarja, hogy csecsemői jól aludjanak. Sokan azonban nem ismerik – de szeretnék tudni – az apró részleteket:

Meddig fog aludni a babám?
Mikor kell lefeküdniük?
Hány óra éjszakai alvásra számíthatok reálisan?
Hogyan változik a baba alvási ütemezése az idő múlásával?

Mindenki tudja, hogy újszülöttje nem alszik sokat az első hetekben. De a legnagyobb tévhit az újszülők számára az, hogy amint a baba túlteszi az első heteket, az alvás fokozatosan, de folyamatosan javul. Sokan arra számítanak, hogy az alvás egyre jobb lesz, amíg a baba 4 hónaposan 8 órát alszik. Nem olyan gyorsan! A valóság sok – ha nem a legtöbb – baba számára egyfajta hullámvasút, ahol boldog győzelmek váltakoznak elkeserítő visszafejlődésekkel!

Ennek ellenére az alábbiakban felsoroljuk, mit várhat el ésszerűen a baba alvásától… valamint néhány olyan gyakori cikázás és zegelés leírása, amelyet sok baba tapasztal az első év során. (Kérjük, ne feledje, minden baba egyedi, és az alvási ütemtervek nagyon eltérőek lehetnek.)

Baba-mama blog

Születéstől 2 hónapos babák alvási ütemezése

Teljes alvás: napi 14-18 óra. Az első hónapokban a csecsemők darabokban alszanak, és egész nap felébrednek, hogy tápláljanak. Az első hetekben arra számíthat, hogy a kicsi napi 10-12 alkalommal nyűgözi le az éhséget.

A nap… reggel 7 óra körül kezdődik.

Szunyókálás: A kis álmosfejed sokat szunyókál (akár napi 8 órát). A nappali ciklus 1-2 óra ébrenlét, majd 1-2 óra szunyókálás. A második hónapban, ha a baba 1,5-2 óránál tovább szunyókál, nem rossz ötlet felkelteni egy szoptatásra. A hosszú alvás azt jelenti, hogy kevesebbet kell enni napközben, így a babák éjszaka éhesebbek lesznek.

Az éjszakai alvás… este 10 körül kezdődik. A baba az éjszaka folyamán fel- és lesodródik, időnkénti etetésekkel. A zzz leghosszabb szakasza az első hónapban általában eléri a 4 órát, 2 hónapos korban pedig 4-8 órát.

Figyelmeztetés: A fehér zaj, a pólyázás és a mozgás az élet első napjától kezdve csodákra képes, hogy segítse a babák jobb és természetes alvását. A SNOO pedig – a Happiest Baby által kifejlesztett intelligens láda – optimalizálhatja az alvást azáltal, hogy segít a babáknak gyorsabban elaludni és hosszabb ideig aludni azáltal, hogy érzékeny fehér zajt és mozgást biztosít, és mindent egy ágyban pólyál. Ne aggódjon, a SNOO nem hagyja elaludni azokat a babákat, akiknek enniük kell… mindig felébrednek, ha éhesek.

Terhesség blog

2-4 hónapos baba alvási ütemterv

Teljes alvás: 13-14 óra szundi.

A nap… kicsit korábban kezdődik. A legtöbb ilyen korú baba reggel 6 körül ébred fel.

Szunyókálás: A baba napi 2-3 alvásba fog belenyugodni, ami összesen 4-8 órát alszik.

Éjszakai alvás… kicsit korábban vált, a baba este 9 körül lemegy. Tovább is alszanak, még mindig felébrednek egy-két etetés erejéig. A leghosszabb megszakítás nélküli alvás általában 5-8 óra körüli (egyesek még hosszabb szakaszt is alszanak, különösen alvássegítő, például SNOO használata esetén).

Figyelem: Ügyeljen a 3 hónapos alvási regresszióra! Hirtelen megjelenhet, amikor a baba úgy kezd felébredni, mint egy újszülött – néhány óránként –, és szeretne játszani vagy hozzábújni… de nem hajlandó egyedül aludni.

Ezenkívül 2-3 hónapos korban, amikor abbahagyják a pólyát, a baba jobban megriadhat, többet gurulhat, és éjszaka sokszor felébredhet. (Tájékoztatásul, a SNOO egy másik egyedülálló előnyt is kínál – biztonságos pelenkázást akár 6 hónapig. Szabadalmaztatott pólyánk az ágyhoz rögzítve megakadályozza az elgurulást, így gond nélkül, biztonságosan pólyázhat.)

4-8 hónapos baba alvási ütemterv

Teljes alvás: napi 12-14 óra. Amikor a babád eléri a 4 hónapos határt, befejezte azt, amit én a negyedik trimeszternek nevezek. Sok újszülő barátja még mindig kétségbeesett a kimerültségtől. Szóval, ha a pici remekül alvó, ne dicsekedj vele túl sokat a többi anyukának!

A nap… reggel 6-8 között kezdődik, persze babától függően!

Szunyókálás: 2-3 alvás, összesen napi 3-5 óra.

Az éjszakai alvás… este 7-21 óra körül kezdődik. Előfordulhat, hogy a baba 6-10 órás megszakítás nélkül alszik, amit a legtöbben „éjszaka átalvásnak” neveznek!

Figyelmeztetés: A fogzás általában 4-6 hónapos korban kezdődik, de mint minden, a baba korábban vagy később is részt vehet a játékban. Az ínyfájdalom nyűgössé teheti babáját, és megzavarhatja az alvást. A hangos, dübörgő fehér zaj nagyon hasznos lehet abban, hogy a baba kijavítsa a zavaró tényezőket, mind a belső, mint a fogzás, mind a külső, például a hirtelen zajok zavaró tényezőit.

8-12 hónapos baba alvási ütemterv

Teljes alvás: napi 12-14 óra, mire elérik a 8 hónapot.

A nap reggel 6 és 7 óra körül kezdődik.

Alvás: Még mindig napi 2-3 alkalommal.

Az éjszakai alvás…most este 7 és 21 óra között kezdődik. A baba leghosszabb szakasza valószínűleg 7-10 óra éjszaka!

Figyelem: Ilyenkor a csecsemők szeretnek kúszni… és még járni is. Gyakran arra ébrednek, hogy ki akarnak szállni és körbejárják a szobát. (A 8 hónapos alvási regresszióról itt olvashat bővebben!) Baba 12 hónapos koráig az egyetlen biztonságos „szerelem” a cumi vagy a fehér zaj.

12 hónapos baba alvási ütemterv (Boldog születésnapot!!!)
Teljes alvás: 12-14 óra egy teljes napi ciklusban.

A nap… 6 t-kor kezdődik

Szunyókálás: napi 2 alvás, összesen 2-4 óra.

Éjszakai alvás: általában korábban kezdődik, a baba este 7 és 21 óra között a szénát üti. Elég korán, hogy anya és apa egyedül maradjon! A leghosszabb alvásszakasz általában átlagosan 7-10 óra éjszaka.

Figyelmeztetés: Az Ön gyermeke hivatalosan kisgyermek (egyesek 8-9 hónapos kortól is kezdik). Az ilyen korú gyerekekkel való kommunikáció teljesen új eszközöket és elvárásokat igényel. Szórakoztató és gyors cselekvési tippeket találhat az érzelmi erő növelésére, a türelem növelésére és a dührohamok csökkentésére A legboldogabb kisgyermek című könyvben/videóban. Ezenkívül most zsebkendő méretű selymes takarót vagy kézi méretű bújós plüssállatot is bevihet a kiságyba!

Utolsó gondolatok a baba alvási ütemtervéről

Minden baba más és más, ezért a kicsi időbeosztása kissé eltérhet a fent leírtaktól. Ha azonban a megfelelő információkkal és erőforrásokkal van felvértezve, akkor pillanatok alatt édesen szundikálhat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük