keszsegfejleszto-jatekok-tulhalmozas-ellen

Túlhalmozás helyett készségfejlesztő játékok kisgyerekeknek, avagy hogyan ne vessz el a játékhalom alatt

Kisgyerek témák


Vajon mennyi játék a túl sok? Mennyi játékra van szüksége egy gyereknek? Készségfejlesztő fajátékokkal a túlhalmozás ellen, a gyerekek örömére.

Szülőként az ember a legjobbat szeretné gyermekének. Az pedig állandó kérdés, vajon mennyi játék szükséges egy kisgyereknek? Mi az, ami már túl sok, mi az, ami viszont kevés? Inkább készségfejlesztő játék, fajáték legyen, vagy a trendeket kövessük?

Készségfejlesztő játékok kisgyerekek számára

A játékipar óriásira nőtt az elmúlt évek során. Elég, ha csak ránézünk az aktuális babakínálatra vagy végigsétálunk bármelyik multiban a játékosztályon. Millió-féle kisautó, nagy autó, munkagépek, barbie babák sportos ruhában, estélyiben és görkorival.

De hány olyan játékkal találkozunk, ami eleve gondolkodásra készteti a legkisebbeket? Amit úgy használhat, ahogyan ő kitalálta? Amihez szükség van a fantáziájára, arra, hogy megfogja a játékot. Érezze a súlyát, az anyagát, megtapasztalja, mennyire más egy műanyag kocka és egy fából készült játékkocka. A fajátékoknak nem csak az illata, tapintása más.

És egy fakockával micsoda érdekes dolgokat lehet életre kelteni. Lehet belőle torony. Jó magas! Vagy házikó. Parkoló is, vagy kerítése az állatkertnek.

A készségfejlesztő játékok a gyerekek fantáziáját hívják elő, fejlesztik a finommotorikus képességeiket, az érzékelést, észlelést, kézügyességüket.

 

Miért gond, ha túl sok játék veszi körbe a gyereket?

A túl sok játék egyrészt irtó sok helyet is foglal. De még ha van is hova elpakolni, itt is él a „kevesebb néha több” elve. Mindenkinek ismerős szituáció, amikor karácsonykor az ajándékok hada a sarokban tornyosul, mert az a csodálatosan csillogó és zörgő, csörgő csomagolópapír izgalmasabb, mint bármelyik méteres plüss medve vagy távirányítós autó.

Ezen felül, a bőség zavara miatt egyszerűen képtelenség, hogy hosszabb időre lekösse a gyereket a játék.

Készségfejlesztő játékok a gyerekszobába

Tudjuk, hogy nehéz választani, ezért adunk néhány tippet.

Az Anyaparadicsom webáruház nagy kedvencei az

– építőjátékok – nem csak fiúknak!
– logikai játékok,
– Montessori ihlette játékok,
– ügyességi játékok,
– és a nyílt végű játékok.

Ezek olyanok, melyek során a gyermek használhatja a képzelőerejét, és ő találhatja ki a szituációt is. Kézügyességére is szükség van, illetve a fajátékok természetességének köszönhetően az érzékelése fejlődik.

Kíváncsiak vagytok, melyek azok a játékok, amik készségfejlesztő létüknek köszönhetően többfunkciósak, így számtalan módon, számtalan féle játék játszható velük?

Tarsolyunkból elővarázsoljuk a kedvenceket

kirakó

Grapat mandala színes tojások

Nem csak húsvétkor okoz örömet ez a 3 éves kortól ajánlott fajáték készlet. És mennyi módon lehet vele játszani! Fejleszti a koncentrációt, finommotorikát is.

Grimm’s kocka kirakó

Hársfából készült ez a logikai játék, mely 3 éves kortól ajánlott. Ki tudjátok tenni a kockát? A térbeli gondolkodás képességét fejleszti ez a gyönyörű színekben pompázó fajáték.

Grimm’s kis szivárvány

Lehet hinta, kerítés, híd, alagút, csak a képzelet szabhat határt a játéknak. 6 részes, egymásra is építhető kreatív készségfejlesztő fajáték. 3 éves kortól ajánlott.

Egyetlenegy olyan „játék” van, melyből akármennyi, bármennyi sem lehet túl sok egy családban. Ez pedig a mesekönyv. A régi klasszikusoktól kezdve, egészen a kortárs írók keze alól kikerülő könyvek, mind egy különleges, képzeletbeli fantáziavilágba varázsolja el a gyerekeket.

Az oktatómesékkel pedig játékosan tanulhatnak a világról, környezetvédelemről, járművekről, szeretetről…

A legfontosabb, legértékesebb, amit adhatsz

A gyerekek számára a legjobb és legtöbb, ami adható, ha saját magunkat adjuk nekik. Az időnket. Leülünk melléjük, és belépünk a világukba. Együtt játszunk, együtt olvasunk.

Megvásárolhatjuk nekik a legújabb, legtrendibb játékokat, ugyanakkor legdrágább gyereklaptop, a legmenőbb távirányítós, ferrari piros autó sem fogja pótolni azt, ha velük együtt játszunk.

A legjobbat szeretnétek gyermekeiteknek? Válasszátok a készségfejlesző játékokat, fajátékokat, természetes játékokat. Ne halmozzátok el! Így gyorsabban és könnyebben tanulják meg azt is, hogyan pakolják el a dolgait, miután befejezték a velük való foglalkozást.

S ne felejtsétek el, az üres doboznál, csomagolópapírnál, macska farkánál semmi nem lesz érdekesebb…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük