miért figyel kisbabánk

Miért bámul a kisbabád?

Baba témák

Na, ki figyel már megint? Hát persze, hogy a kisbabád! Észrevetted már, hogy kicsid gyakran hosszabb időre bambul valamire? A bámészkodás meglehetősen gyakori baba viselkedés… és itt van a cikkben a magyarázat!

A babák bámulnak, hogy megismerjenek téged… és az őket körülvevő világot!

A csecsemők igazán jól tudnak fókuszálni, de csak kb. 1 méteres távolságra. Ezen túlmenően a dolgok eléggé elmosódnak nekik. A csecsemőket lenyűgözi a szemed és az ajkaid mozgása, valamint az a csodálatos egybeesés, hogy amikor megmozgatod a szádat, a hangok csak úgy áradnak belőle!

Na és persze bámulják a világot, miközben megpróbálják érzékelni az összes új és izgalmas látnivalót körülöttük. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a környezet tanulmányozása az egyik módja annak, hogy a babák elkezdjenek tanulni a világról.

Baba-mama blog

A babák bámulnak, ha fáradtak.

A babák hajlamosak bámulni, amikor álmosak. Be kellene már csukniuk a szemüket, de nem tudják teljesen feladni, hogy nézzék az őket körülvevő izgalmas műsort.

A babák azért is bámulnak, mert így tanulnak kommunikálni.

A csecsemők képtelenek mosolyogni és szociális kommunikációt indítani velünk, amikor a világra jönnek. Indulhat tehát a megfigyelés, hogy miként is kell ezt a csodálatos emberi kommunikációt átvenni.

A babák azért bámulnak, mert érdekes vagy

A csecsemők természetesen vonzódnak az és vonzódhatnak az érdekes tulajdonságokhoz, például a szemüveghez vagy a bozontos szakállhoz.

Mikor kell aggódnia a bámuló baba miatt?

Míg a bámészkodás többnyire normális babaviselkedés, 4 hónapos kor felett ez a bámészkodási időszak általában véget ér. Ha azt észleled, hogy gyermeked 20-30 másodpercig bámul egy amúgy érdektelen dolgot és ha közben nem tudod felkelteni a figyelmét azzal, hogy beszélsz hozzá, vagy integetsz az arca előtt érdemes megkérdezni orvosotokat az egészségügyi probléma kizárása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük