babakor fogmosás

Szájápolás baba korban

Baba témák

Készen állsz, hogy kisbabád kimutassa foga fehérjét? Na persze nem negatív értelemben, ennek te is örülni fogsz! Általában 6 hónapos korától kezdve drága kisbabád fogas vigyorba kezd és új kalandok indulnak!

Szinte mindig először az alsó két fog jelenik meg majd pedig ezeket a felső kettő követi. Ne aggódj, előbb-utóbb jönni fognak azok a fogak, de akár 12-14 hónapba is telhet!

De itt van egy fontos dolog: Nem kell megvárnod, amíg a baba fogai kijönnek, hogy a szájhigiéniával elkezdj foglalkozni. Valójában szinte már az első pillanattól foglalkozni kell az íny védelmével. Minél korábban kezded, annál jobb lesz mindkettőtöknek. Ebben a cikkben megtalálsz mindent, amit tudnod kell arról, hogy mikor és hogyan kell fogat mosni a babával, valamint, hogy melyik fogkefe és fogkrém a legjobb a baba számára.

Csecsemő szájhigiénia

Fontos, hogy még a fogak megjelenése előtt elkezd a baba szájápolási rutinját. Használj tiszta, megnedvesített gézpárnát vagy korongot, hogy óvatosan le tudd törölni a baba ínyét minden etetés után vagy legalább naponta kétszer, éjszaka lefekvés előtt és reggel ébredéskor. Ügyelj arra, hogy a tisztító eszköz elérjen az ajkak alá, mert a baktériumok szeretnek ott megbújni!

Ahogy a baba egyre növekszik, érdemes átállni majd szilikon babafogkefére.

Mikor kezdjük el a baba fogát mosni?

Annak ellenére, hogy a tejfogak már 6 éves korban is elkezdhetnek kihullani, még mindig nagyon fontos, hogy gondosan ügyelj az átmeneti fogak épségére is. Végül is az apró fogak ugyanolyan könnyen szuvasodhatnak és fájdalmat okozhatnak, mint a végleges fogak. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy az első fog kibújásakor kezdjük el a fogmosást.

Baba-mama blog

A legjobb fogkefe babáknak

Válassz egy puha sörtéjű, csecsemőknek szánt, élénk, vidám színű fogkefét (vagy olyat, amelyen mese karakterek vannak), hogy csábítóbbá tedd a szájápolást. A babáknak tervezett fogkefék kisebb fejjel és szélesebb nyéllel rendelkeznek, hogy könnyebben megfoghassák a kis kezeik. Ezeket a fogkeféket könnyedén megtalálod a CareClub Online babaáruházban, hiszen a leírásban mindig feltüntetésre kerül. Így egyszerű lesz jó döntést hozni.

A legjobb fogkrém babáknak

A kutatások azt mondják, hogy a fluoridos fogkrém használata a legjobb választás az első fogak megjelenésekor. A fluor egy természetesen előforduló ásványi anyag, amely segít ellenállóbbá tenni a fogakat a szuvasodás ellen. Noha gyakran előfordul a csapvízben, a fogkrémben lévő fluor elengedhetetlen ahhoz, hogy a fogak fokozott védelmet kapjanak.

Hogyan mossuk meg a baba fogait

Fontos ehhez az új dologhoz hozzászoktatni a babákat, adjuk nyugodtan a kezükbe a fogkefét, játszanak vele, legyen számukra érdekes, ne egy rossz dologhoz kössék.

Ha készen álltok a fogmosásra, nyomj egy rizsszem méretű fogkrémet a gyermek puha sörtéjű fogkeféjére. (3 éves kortól már érdemes borsó méretű mennyiséget használni.) Minden reggel és este óvatosan keféld meg a baba fogainak elülső, hátsó és oldalsó részét, finoman körkörösen a fogakat és az ínyt is érintve. Mivel csak egy pici fogkrémet használunk, a babának nem kell köpnie vagy öblítenie miután végeztetek.

Mosd meg babád fogait és ínyét naponta kétszer, reggeli után és lefekvés előtt. Legyen folyamatos móka a fogmosás, de kb. 2 percnél ne tervezd hosszabbra, ugyanis előfordulhat, hogy nem lesz túl együttműködő kisbabád, számára ugyanis ez nem egy túl érdekes tevékenység. Tedd hát azzá! Például mossatok együtt fogat a tükör előtt, ezzel eltudod vonni figyelmét. Látni fogja, hogy te is pont ugyanazt csinálod. A kezdeti nehézségeket segíthet megugrani!

A lényeg: A baba fogmosása időt és türelmet igényel, de a munka kifizetődik, ha ezek az erős szokások elkezdenek megmaradni és a baba fogai a lehető legegészségesebb lesznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük